Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

ÁDÁZ FENEVAD A LEGAPRÓBB KUTYA IS

/
/
/

A kis termetű kutyákat gyakran alábecsülik úgy az emberek, mind nagyobb fajtársaik. Sokuk azonban gyakrabban támad, mint nagyobb testvéreik. Összeállításunkban néhány olyan fajtát mutatunk be, amelyekről kevesen tudják, mennyire lobbanékony természetűek.

Chihuahua
* A Chihuahua a legkisebb kutyafajta, s szinte állandó késztetést érez arra, hogy ezt (túl)kompenzálja. Nem rajong a gyerekekért, az idegenekért, általában más kutyákért, de ha olyan passzban vannak, megkapják a gazdájukat is. Ennek az az oka, hogy noha ölebnek tenyésztették – s származásáról megoszlanak a vélemények –, vélhetőleg terrier vér csorog az ereiben.

* Mivel idegenekkel gyanakvó, egyedülállóaknak ideális, hűsége és ragaszkodása ugyanis ritka. Amennyiben a gazda hagyja, hogy ő fedezze fel a világot, ámde következetesen neveli és tartja, azt sok-sok kedvességgel és humorral hálálja meg.

 

Tacskó

 

 

 

* A tacskót a kotorékokban élő borz- és rókavadászatra használták, ahonnan ki kellett hoznia, avagy ugrasztani a vadat. Ez már önmagában mutatja, mennyi bátorság, elszántság, harci szellem munkál e földszintes ebben. Emellett több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a tacskók legalább annyira hajlamosak emberre, más kutyára támadni, mint néhány harci kutya.

* A tacskó önfejű. Fontos, hogy határozott, következetes gazdija legyen, akinek feltétlenül engedelmeskedik, s akitől elfogadja: ő a rangsorban az utolsó. Természetesen azok az állatok, amelyek elegendő törődést kapnak (beleértve a sétát, a játékot), kiegyensúlyozott, mókás, remek barátai az embernek.

 

Csau-csau

 

 

 

* A plüssmackóra emlékeztető csau-csau a legfinomabban fogalmazva sem észkombájn, de – ahogy mondják – nem ezért kedveljük. Tudni kell ugyanakkor, hogy a Kínában eredetileg étkezési célokra tenyésztett kutya agresszív, s a föntebb említett oknál fogva igencsak kiszámíthatatlan. Mivel a szeme mélyen ül, a perifériás látása csekély, így ha valami – szerinte – túlságosan hirtelen kerül a látóterébe, könnyen odakap.

* Mivel bizalmatlan, mind a többi kutyához, mind az idegenekhez, de nagyon hűséges a gazdájához, fontos, hogy aki ilyen fajtát választ, az erős vezető legyen. A kutya így biztonságban érzi magát, s kiegyensúlyozott, barátságos társa lesz az embernek.

 

Cocker spániel

 

 

 

* A spániel roppant érzékeny idegrendszerű vadászkutya, amely nem megfelelő tartás mellett a gazdájára is veszélyessé válhat. Többször rontanak emberekre, kutyákra, mint a rottweiler vagy a bokszer. A legagresszívebbek az aranyszínű hímek. Ennek egy kutatás szerint az az oka, hogy az e színt okozó melanin pigment biokémiailag szinte azonos a dopaminnal, az agresszív viselkedést szabályzó agyi vegyületekkel.
* A cocker spániel sok törődést és figyelmet igényel. Nagy mozgástérre van szüksége, különben stresszessé válik. Szeret úszni és rajong a társaságért. Ha mindezt megkapja, vidám, barátságos, eleven tagja lesz a famíliának, ám ha elhanyagolják, magába fordul, s kiszámíthatatlanná válik.

 

Pincsi

 

 

 

* A pekingi palotakutya – ismertebb nevén pincsi – nem a társaságkedvelő jószágok közé tartozik. Más kutyákkal ugyan ritkán keveredik konfliktusba, de minden esetben ő dönti el, kit fogad el – legyen az ember vagy állat. Ritkán ugat, de ha zargatják, könnyen odakaphat. Gyerekes családokba épp azért nem javasolják, mert e fajta nem szíveli a lármát, sem azt, ha folyvást babusgatják.

* Erős kezű gazdit igényel. Nem szolgalelkű, de ha valakit elfogad, akkor annak – ha nem is maradéktalanul – engedelmeskedik. Tévhit, hogy kicsi volna a mozgásigénye. Hosszú sétákra ugyan nem kell vinni, de kiegyensúlyozottá teszi, ha naponta többször is szaladgálhat, kutathat, szimatolhat a szabadban.

 

Beagle

 

 

* Valószínûleg a rajzfilmfigura, Charlie Brown Snoopy nevű beagle-je a leghíresebb. A két jó barát először 1950 októberében szórakoztatta a nagyérdeműt. A mesekarakter roppant békés jószág volt, ám a valóságban előfordulhat, hogy az ártatlan szemű vadászkutya is begorombul, s főként idegenekkel, illetve más állatokkal agresszív lesz.

* Aki ilyen fajtát választ, annak tudnia kell, hogy a beagle erős akaratú, bátor eb, amely igényli a törődést, s a gazdi személyében határozott, de szeretetteljes falkavezérre van szüksége. Fontos, hogy tudja a határokat, s nélkülözhetetlen, hogy ingergazdag környezetben szocializálódjon – enélkül felnőttkorára ijedőssé, kiszámíthatatlanná válhat.

Hozzászólások
Megosztás