Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Éveken át segítette vak gazdáját – egy hályog miatt elvesztette látását a vakvezető kutya

/
/
/

Budapest — Egész életében hűségesen segítette látássérült gazdáját a vakvezető kutya, Aba. A több évtizede vak Szokó Zsolt és négylábú segítője éveken át voltak egymás társai, az idős állat „nyugdíjazása” után is gazdájával maradt.

Abával azonban megtörtént az, ami minden vakvezető kutya gazdájának rémálma:egy cukorbetegség miatt kialakult hályog révén időskorára ő maga is elvesztette a szeme világát. Szerető gazdája azonban nem nézte tétlenül, hogy a sors fura fintora így bánt Abával, és elhatározta, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálja visszaadni hű társa látását. A székesfehérvári ASKA alapítvány segítségével szemlencse-beültetéssel próbáltak segíteni a bajba került kutyán, akit múlt hétfőn műtöttek Budapesten.

– Szerencsére Aba jól viselte a beavatkozást, de két hetet még várni kell a végső eredményekre. Azóta volt kontrollon, szemcseppeket is kap, bízunk abban, hogy a varratok kiszedése után is minden rendben lesz, és a gazdi és a doktorok segítségével ismét látni fog – mondta a Blikknek Molnár Tamásné Zsazsa, az ASKA alapítvány munkatársa. Hozzátette, Zsolt tette nem egyedi.

– Minden egyes nyugdíjas kutyájával így bánt, az összesről gondoskodott. Zsolt egy olyan férfi, aki imádja a kutyusait, és maximálisan megtesz értük mindent, amit csak lehet – mondta a vezető. Zsolt is a helyszínen izgulta végig Aba kutyus műtétjét:

– Nem volt zökkenőmentes, ugyanis a műtét közben derült ki, hogy a tervezett beavatkozást Aba idős kora miatt nem lehet elvégezni, így más eljáráshoz folyamodott az orvos. A szürke hályogot eltávolította a szeméről – mesélte lapunknak a férfi, a Látássérültek Regionális Egyesületének vezetője. Zsolt mellett Ebu, a férfi új társa is végigizgulta a műtétet, ugyanis Abával szoros viszonyban vannak, a lábadozásban is segítette idős társát.

– Itthon együtt kelnek, fekszenek, a gyógyulás alatt is óvja mindentől Abát. Korához képest jól viseli ezt az időszakot, de nehezen közlekedik, zavarja a nyakpánt. Szerencsére az étvágya a régi – mosolyodott el a gazdi. – Nagyon aggódok érte, bár bizakodó vagyok. Felnőttkorban vesztettem el a látásom, pontosan úgy, ahogy ő, így azt is tudom, mit érez most a kutyám – szögezte le a Blikknek az aggódó gazdi.

Össze kell szokniuk

Egy munkakutya kiképzése nagyon sok időt igényel, több tréner, kiképző is foglalkozik az arra alkalmas ebekkel. Azonban a ­leendő gazdától is nagy rákészülést igényel a feladat, ugyanis onnantól kutya és gazdája egymásra utalva élnek. Az összehangolódást ezért sok esetben szakember segíti.

Egy szemlencsebeültetéssel végül sikerülhet visszaadni a látását Abának

 

blikk.hu

 

 

Hozzászólások
Megosztás