Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Gazdik, figyelem! Így kell újraéleszteni egy hőgutát kapott kutyát

/
/
/

Budapest — Árnyék, nedves törülköző és víz – ezek kellenek ahhoz, hogy megmenthessük egy kutya életét, ha az eb hőgutát kapott. Márpedig egy nyári kánikulában, pláne egy kocsiban bármikor megtörténhet a baj – hogy az ebtulajdonosoknak ne kelljen félelemben él­niük, most kutyaéletmentő-tanfolyamot szerveztek nekik.

– Évről évre egyre több olyan esetről hallani, ahol azért pusztultak el szerencsétlen állatok, mert a kocsiban hagyták őket. A Nyújts segítő mancsot! Kutyaelsősegélyt emiatt hoztuk létre, hogy tudatosítsuk a kutyatartókban: az ő felelősségük, hogy mindent megtegyenek kedvenceik érekében. A kampány alatt tippeket adunk a megelőzésre, információkat a hőgutáról, illetve arról, hogy miként nyújthatnak elsősegélyt a gazdik – magyarázta Kis Anna, a program alapítója.

A kocsiban 48 Celsius-fok is lehet, a kutyának alig van esélye a túlélésre /Fotó: Grnák László

Az önkéntes kutyatartók nemrégiben egy budaörsi áruház parkolójában találkoztak, hogy az autósok figyelmét felhívják a problémára. A sors fintora, hogy az egyik kocsiban pont találtak egy magára hagyott ebet. A szervezők így hamar bemutatták testközelből is a helyzetet, az áruház hangosbemondója segítségével keresték meg a gazdát.

– A parkolóban 32 fok volt. Ez azt jelenti, hogy az autóban 10 perc alatt 39, fél óra elteltével pedig 48 fok volt a hőmérséklet – mondta Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyaelsősegély szakmai partnere.

Létfontosságú, hogy a kutya testét lehűtsük /Fotó: Fuszek Gábor

Ha a kutya hőgutát kapott, azonnal kezdje meg a hűtését, még mielőtt orvoshoz vinné.

Ennek a menete a következő:

  • 1. Vigye gyorsan árnyékos helyre, vagy hűvös (18-20 fokos) helyiségbe.
  • 2. Sokk esetén enyhítse a tüneteket, ha nincs sokkos állapotban az eb, adjon csapvíz hőmérsékletű vizet neki (többször, kis mennyiséget).
  • 3. Itasson át több törülközőt csapvízzel, és terítse a kutyusra úgy, hogy érintse a nyakát, hónalját, lágyékát, és a hasát. A végtagokat is érdemes nedves ruhával becsavarni, a füleit azonban mindig hagyja szabadon. Nagyon fontos, hogy a lehűtésre használt törülközőt gyakran kell cserélni!
  • 4. Ha módja van rá, mérje meg a testhőmérsékletét és amint elérte a 39,5 fokot, abbahagyhatja a hűtést. (Ha nincs lázmérő, akkor kell abbahagyni a hűtést, amikor a kutya szemmel láthatóan jobban van, érdeklődő, kifejezőbb a tekintete.)
  • 5. Vigye el azonnal orvoshoz, szállításnál pedig figyeljen arra, hogy az autóban 20-22 foknál ne legyen hűvösebb.

Nem segít az ablak lehúzása

Tévhit, hogy a félig letekert ablak mellett a kocsiban lehet hagyni a kutyát, vagy hogy hőguta esetén jeget vagy fagylaltot kell adni nekik. A hőguta tünetei többek között: intenzív lihegés, nehézlégzés, szájhabzás, habos orrváladék, tágra nyílt pupillák.

blikk.hu

Hozzászólások
Megosztás