Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

GYEREKEINEK NEVEZTE AZ EMBERTELENÜL TARTOTT KUTYÁIT A TENYÉSZTŐ

/
/
/

A hajdúdorogi férfi több mint száz nagytestű juhászkutyát tartott leírhatatlan körülmények között a telepén, de azt mondja, hogy gyerekeiként szerette őket. Ugyanis az ebek pótolták elvesztett gyerekét.

A többszörösen is díjazott tenyésztő nem érti, miért bántják, a Debreceni tévének például azt nyilatkozta, hogy csak az időjárás miatt koszosak az állatok, a feljelentést tevő Nébih szakemberei szerint viszont a látottak bőven megalapozzák az eljárást – írja a hirado.hu.

Az ebek nem voltak elkülönítve nemek és korosztály szerint, így a kölyökkutyák ott voltak a nagytestű kutyák között. Az állatoknak csak egy kis része volt megfelelően tartva, a többi szabadon volt a sárban vagy a kutyaházakhoz láncolva. Sőt, a kutyák között egy elpusztult állat tetemei is ott volt.

A Nébih egyébként bejelentés alapján tartott ellenőrzést a kutyatenyészetben. Három telephelyen több mint 100 nagytestű juhászkutyát találtak – mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője.

Jelenleg két eljárás van folyamatban. Egyrészt a Néhib egy azonnali állatvédelmi eljárást indított, de ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a rendőrségnél, így zajlik egy büntetőeljárás is.Amíg a rendőrségi eljárás nem zajlik le, addig nem lehet megmondani, hogy mi lesz az állatok sorsa.

A gazda is megszólalt az eset kapcsán, aki a Kossuth Rádióban a következőt mondta el:

Belebetegedtem. Ez nagyon-nagyon megviselt, mert ezek a kutyák a gyerekeim. Ők pótolják nekem azt, hogy elvesztettem a gyerekem

– mondta el a Hajnal-tájnak a tenyésztő.

Hajdúdorog – Zováth Mihály azt mondja, az ügy hátterében egy rosszakarója áll, a rendőrség ugyanakkor nyomozást indított.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, egy hajdúdorogi kutyatenyészet ellenőrzése után állatkínzás miatt feljelentést tett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Közleményük szerint azt állapították meg, hogy három telephelyen több mint száz közép-ázsiai juhászkutyát és kaukázusi juhászkutyát tartanak rendkívül rossz körülmények között: zsúfoltan, piszokban, sárban, ivóvíz nélkül és esetenként láncon.

Zováth Mihály a kutyáit félti

Zováth Mihály a kutyáit félti

A kutyák között szemmel láthatóan sérült, beteg állatok is voltak. Az egyik kennelben még egy elhullott állatot is találtak. Az ellenőrzés során a tulajdonos nem biztosította az állatok egyedi azonosítását, így a védőoltások meglétét sem lehetett ellenőrizni. A Nébih lakossági bejelentésre ellenőrizte a kutyatenyészetet.

A tenyésztőnek rengeteg díja van

A tenyésztőnek rengeteg díja van

A Debrecen Televízió stábja most a helyszínen járt. Kiderült, hogy egy többszörös aranykoszorús tenyésztő kutyái miatt vizsgálódik a hatóság. Zováth Mihály azt mondja: amit a hatóság látott, az egy átmeneti állapot, szerinte az esős időjárás miatt néznek ki így a kennelek. A férfi attól tart, hogy elveszik tőle a kutyákat, és elaltatják őket.

– Attól félek, megölik őket. Én ezt nem akarom. Amit tudok, megteszek értük. Egész nap azért dolgozunk ketten-hárman, hogy mindenük meglegyen. Kijárnak, nagy kifutóik vannak, kint a kertben. Amint a jó idő engedi, felújítjuk a telephelyet is – hallhattuk Zováth Mihályt.

Szeretné felújíttatni a tenyészetet

Szeretné felújíttatni a tenyészetet

Ehhez a tervek és az anyagiak is megvannak. A férfi megmutatta stábunknak, hogyan is néz majd ki a felújított telephely. Zováth Mihály harminc éve foglalkozik ezzel a két fajtával. A kutyák egyébként láthatóan jó kondícióban vannak. A történteken Hajdúdorog polgármestere is megdöbbent.

–  Ő folyamatosan igyekszik olyan gondoskodással övezni a kutyáit, mintha saját gyermekeiként kezelné, és nem egy alkalommal nemzetközi kiállításokon szerzett nagyon komoly díjakat, illetve a mestertenyésztői fokozatot is elérte – nyilatkozta Csige Tamás.

Zováth Mihály azt mondja, az ügy hátterében egy rosszakarója, egy korábbi vevője áll. Amíg a stábunk a helyszínen volt, ez a fővárosi férfi többször felhívta, s azt mondta neki a telefonba, hogy – ahogyan korábban ígérte – tönkreteszi. Ennek fültanúi voltunk, ám a tenyésztő nem engedte rögzíteni a beszélgetéseket.

Olyan a kutya, amilyen a gazdája – mondja a tenyésztő

Olyan a kutya, amilyen a gazdája – mondja a tenyésztő

A védőoltásokról szóló igazolások a tenyésztő elmondása szerint azért hiányoznak, mert a közelmúltban leégett a háza, s megsemmisültek a papírok is.

Az ügyben ugyanakkor a területileg illetékes Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság elindította a nyomozást,  állatkínzás gyanújával, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Állatkínzásért legsúlyosabb esetben akár hároméves szabadságvesztés is kiróható.

Hozzászólások
Megosztás