Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Ha így viselkedik a kutyád, azonnal vidd orvoshoz!

/
/
/

Új be­teg­ség pusz­tít a ku­tyák kö­ré­ben! Akkor van esé­lyük túl­élni, ha idő­ben ki­de­rül a baj, ehhez azon­ban vért kell tőlük venni. Leg­jobb meg­elő­zés, ha nem en­ge­ded, hogy szú­nyo­gok szív­ják ked­ven­ced vérét…

Korábban a szívférgesség egzotikus betegségnek számított, de mára már egyre több Magyarországon is a fertőzött kutya. A kórt a szúnyogok terjesztik, vagyis elsősorban a vérszívóktól kell a kutyusokat távol tartani.

A betegség eddig az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európa mediterrán vidékein volt gyakori, de az utóbbi néhány évben Magyarországra is megérkezett, és egyre több kutya kapja el.

Nagyon kell vigyázni sétálás közben.

Dr. Bende Zoltán állatorvos a Baonnak elmondta, hogy három éve kezdett nőni a szívférges esetek száma:

Évente körülbelül 5-10 kutyánál diagnosztizáljuk a szívférgességet a klinikánkon. Nem a legsúlyosabb eseteket, de volt köztük előrehaladott stádiumban lévő kutya is.

A betegség leginkább a kutyákat érinti, de akár a cicánk is elkaphatja. Az állatba bejutott „féreggyerekek” több hónapig fejlődnek, mire elérik 10-30 centiméteres méretüket.

A férgek akár 7 évig is élősködhetnek a tüdőartériákban és a jobb szívfélben. Gátolják a vérkeringést, ezzel oxigénhiányt idéznek elő, mindez pedig pangásos szív- vagy májelégtelenséghez vezethet, ha pedig a férgek teljesen elzárják az eret, trombózis alakulhat ki.

A felnőtt férgek milliónyi új egyedet „gyártanak” le, és engedik a kutya vérébe. A szívférgességet a szúnyogok terjesztik, mégpedig a betegséget hordozó kutya vérének kiszívásával. Így a vérszívó is fertőzővé válik, és máris továbbadja a kórt, ha megcsíp egy új kutyát.

Mire figyelj?

A betegség lefolyása akár több évig is eltarthat, a hordozó kutyáktól ezért tünetmentesen számos más társuk kaphatja el a szívférgességet.

A tünetek eleinte észrevehetetlenek. Később viszont a gazdinak feltűnhet, hogy a kedvence

köhög, nehezen lélegzik, fáradékony, megnő a hasa, sárga vagy zöld lesz a nyálkahártyája.

Ilyen tünetek esetén mindenképpen azonnal állatorvoshoz kell menni, hogy kiderüljön, valóban szívférgességről van-e szó.

Bende Zoltán szerint a paraziták nem válogatnak a kutyák között, tehátbármelyik fajta megfertőződhet. Persze nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a kutyusok, akiket gyakran sétáltatnak „szúnyogosabb” helyeken, például vízparton.

Mit tegyél, hogy megmentsd a kutyád?
A szívférgességet az ember szerencsére nem kaphatja el érintéssel, de a szúnyogok révén az emberben is megtelepedhetnek a microfilariák. Kifejlett egyedekké nem nőnek meg, de a tüdőben kóros elváltozásokat okozhatnak, emellett a legkülönfélébb szervekben idézhetnek elő csomókat. Legtöbbször az arc és a szemtájék fáj miatta hosszú ideig.

A víz közelében nagy a veszély.

Ha sikerül korán felfedezni a szívférgességet, és még klinikai tünetek sincsenek, a kutyák jó eséllyel meggyógyulnak, ha a gazdi betartja az állatorvos utasításait: megfelelően adagolja a gyógyszert, visszajár a kontrollokra. Azok a kutyák azonban, akiknek már tünetei is vannak, sokkal kisebb eséllyel tudnak meggyógyulni, szívműtétre is szorulhatnak.

A megelőzés érdekében érdemes a rutin védőoltások beadásakor vérvételt kérni, hogy az esetleges fertőzés mielőbb kiderüljön. Dr. Bende Zoltán azt is mondta, hogy fontos megelőzni a szúnyogcsípéseket, erre pedig rengeteg riasztó készítmény létezik, spray vagy nyakörv formájában.

Extra megelőzés és védelem érdekében ajánlott 2 havonta milbemax nevű féreghajtót kérni állatorvosunktól,mert ez a sima féreghajtón kívül a szívféregre is jó!

Forrás

Hozzászólások
Megosztás