Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Kutya színlátása. Tudtad, hogy…?

/
/
/

… milyen egy kutya színlátása? Vajon mennyit látnak a kutyák a tévéadásból?

Sokat, de nem pont úgy, ahogy mi emberek.

Az egyik alapvető különbség az, hogy a kutyák dikromatikusan látnak, tehát csak két elsődleges színből, sárgából és kékből álló színeket érzékelik. A kutya színlátása tehát eltérő, más mint egy emberé. A különbséget jól szemlélteti az alábbi kép. A felső sorban az ember által érzékelt színek láthatók, az alsóban pedig ugyanannak a labdának a kutya által látott változata.

A nagy gonddal válogatott színes kütyüket,  játékaikat, labdáikat tehát így látnák a kutyák:

Így látják a kutyák a színeket

A másik “élmény” különbség abból fakad, hogy a TV képernyőjén hány képkocka jelenik meg másodpercenként. Egy régi tévén nézve a kutya olyasmit lát körülbelül,mint egy felgyorsított néma film. A modern síkképernyős HD tévékben azonban, a színektől eltekintve szinte ugyan azt látják mint mi, emberek.
Nem véletlen, hogy az ilyen tévék megjelenésével szinte egyidőben létrehoztak egy, a kutyáknak szóló tévécsatornát, aDog TV-t.

A különböző fajta kutyák persze másként reagálnak a tévében látottakra, és nem egyforma mértékben szeretik nézni sem a tévét.
Azok a kutyafajták amelyeknél a szaglás használata dominál, nyilván kevésbé fogékonyak a vizuális ingerekre, így a tévére, de ahol a vizuális ingerek feldolgozása és használata fontos volt és szükséges feladataik ellátásához, nos azokból lesznek a tévéfüggők:-)

A jelző kutyák, vagy például a terrierek imádnak tévézni. Bizonyára kutyajó formában tartja őket.

Hozzászólások
Megosztás