Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

Neked hasmenést okoz, a kutyádat megöli, de ott lehet a konyhaszekrényben

/
/
/

Egyre többen emlegetik hétköznapi méregként a hagyományos cukrot, így nem véletlen, hogy mind nagyobb népszerűségnek örvendenek az alternatívái, legyen szó a mézről, az agavészirupról vagy épp a nyírfacukorról.

Ez utóbbi, mely xilitként is ismert, tagadhatatlanul számos előnnyel rendelkezik, emellett azonban nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy vannak kockázatai is alkalmazásának.

Miért olyan népszerű a xilit?

A xilit vagy xylitol egy úgynevezett cukoralkohol, melyet növényi rostokból nyernek, és bár régen valóban előállították nyírfából is, ma ez ipari körülmények között kevésbé jellemző.

Édesítő hatása ugyanolyan, mint a cukoré, így egyszerűen kiváltható vele, átszámítgatás nélkül, ráadásul kevesebb kalóriát tartalmaz, és mivel nem okoz inzulinreakciót, mértékletesen cukorbetegek vagy metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatják.

Előnye továbbá, hogy baktériumellenes hatása van, a különféle baktériumok, kórokozók ugyanis nem tudják felhasználni tápanyagként, ami miatt például a Candida-gombák szaporodását sem segíti, és a fogszuvasodást sem fokozza, sőt, képes mérsékelni is.

Milyen kockázatai vannak?

Az emberi szervezetre vonatkozóan a xilit fogyasztása jelenlegi tudásunk szerint egyetlen kockázatot rejt magában, ha valaki érzékeny rá, hasmenést és haspuffadást okozhat, mivel a cukoralkoholt a szervezet kevésbé tudja lebontani, így a bélben megnövekszik a mennyisége. Ez azért jelenthet problémát, mert visszatartja a folyadékot, így a bélben a salakanyagok nem tudnak besűrűsödni, és hasmenés alakulhat ki.

Ez csak bizonyos mennyiség fogyasztása felett érvényes – erről ide kattintva olvashatsz bővebben -, de létezhetnek egyéni különbségek, mint ahogy az is igaz, hogy a szervezet hozzászokni is képes, így lehet, hogy csak az első egy-két alkalom okoz problémát.

Fontos azonban tudni, hogy a nyírfacukor nemcsak cukor formájában kapható, de számos termékben ott lehet, például cukormentes rágókban, így érdemes körültekintően vásárolni, ha érzékeny vagy rá.

A kutyák számára halálos

Míg az emberi szervezetben komolyabb károkat nem okoz, fontos tudni, hogy háziállatok, többek között kutyák és vadászgörények számára már kis mennyiségben is nagyon veszélyes lehet elfogyasztása.

Kutyáknál például az emberrel ellentétben fokozott inzulinválaszt vált ki, ami által drasztikus mértékben leesik a vércukorszint, emellett komoly májkárodosást okoz. Sajnos sokszor még az orvosi kezelés sem segít, ennek ellenére, ha tudomásodra jut, hogy kedvenced nyírfacukrot evett, azonnal vidd állatorvoshoz!

femina.hu

Hozzászólások
Megosztás