Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

A legagresszívabb kutyafajta: A tacskó!

/
/
/

Vélhetőleg sok gazdit meglep annak a felmérésnek az eredménye, miszerint a legagresszívebb kutyák a tacskók. A kutatás ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a jópofa, „földszintes” ebek vérmesebbek a harci terriereknél, a kiváló portaőr kuvasznál és dobermannál, de a nem éppen ijedős rottweilernél is. A fönti eredménnyel megkerestük a téma egyik hazai szakértőjét, Kis Tibor tenyésztőt, aki leszögezte: az ebek viselkedése – vérmérsékletüktől függetlenül – legfőképpen nevelés kérdése.

Ezer éves múlttal bírnak

A tacskó eredetét legalább ezer évvel ezelőtt kell keresni. Már ókori rajzokon is szép számmal találhatók rövid lábú kutyák, melyek vadászat közben kísérik az embert. Ezeket az ebeket borz, róka, nyúl és más kisebb vadak vadászatára tartották.

Feltérképezi a gazdája egyéniségétí
A tacskó csodálatos jellem. Azonnal feltérképezi a gazdájának és a környezetében lévő emberek számára fontos tulajdonságait, gyengéit, hogy később mindezeket a saját előnyére fordítsa. E foglalatosságát olyan bájjal űzi, hogy rövid idő alatt a család kedvencévé válik.

Bénuláshoz vezet a sok lépcsőzés
A tacskó kiváló társ a lakásban is, de egyre-másra fontos odafigyelni. Soha ne hagyja, hogy a kutyus fel-le ugráljon az ágyra, a fotelba, mert ez nagyon igénybe veszi a gerincoszlopot és nagyban elősegíti a tacskóbénulás kialakulását és egyéb mozgásszervi elváltozásokat okozhat. Ugyanez vonatkozik a tacskónak a lépcsőn való közlekedésére is. Ha lift nélküli emeletes házban lakik, és nem tudja vállalni, hogy kézben viszi a kedvencét a lépcsőn, akkor inkább ne válassza ezt a fajtát, mert a rendszeres lépcsőzés előbb-utóbb problémát fog okozni. Ez a szabály egyébiránt minden rövid lábú, hosszú testű fajtára vonatkozik. A tacskónak nagy a mozgásigénye, ezért minden nap gondoskodni kell a „kondijáról”, megkötve, tartósan bezárva tartani nem szabad, mert e fajnak lételeme a szabad mozgás, illetve a gazdival való szoros kapcsolat. Ha kertes házban tartott jószág nem a lakásban alszik, akkor 15 C fok alatt szigetelt kutyaólra van szüksége, de a téli hidegben egyáltalán nem tarthatók kint.

A csöves csont bélelzáródást okozhat
Az egészséges tacskó ritkán válogat, falánk étvágyú, ezért is kell figyelni arra, hogy el ne hízzon, amire sajnos hajlamos. Akkor van jól táplált állapotban egy tacskó, ha a bordáit nem látni ugyan, de könnyen ki lehet azokat tapintani. Táplálásánál fontos, hogy csöves csontot és olyat, amely szilánkosra törik, soha ne adjunk tacskónak, mert könnyen tragédiához (bélelzáródás, perforálás) vezethet.

 

 
Összeállították az Egyesült Államokban a világ 33 legagresszívebb kutyafajtáinak listáját. Az eredmény meglepő: minden ötödik tacskó már megharapott valakit – de legalábbis próbálkozott vele –, minden tizenkettedik pedig már a saját gazdájába is „belekóstolt”. Ezzel az „eredménnyel” a tacskók kerültek a lista első helyére. Második lett a szintén nem túlzottan méretes chihuahua, míg harmadikként a Jack Russell terrier végzett.

– Hogy a kutya indulatos, agresszív-e, az 99 százalékban nevelés kérdése. Egy rosszul szocializált kutya, legyen az bármilyen fajta, ellenségessé válhat akár a gyerekekkel is, de ne felejtsük el, hogy erről mindig az ember, a kutya gazdája, felnevelője tehet – kommentálta az adatokat a Magyar Tacskótenyésztők Egyesületének elnöke. Kis Tibor, aki másfél évtizede tenyészti ezt a fajtát, hangsúlyozta: a tacskók vadászkutyák, jellemük szilárd, hisz génjeikbe ivódott „munkájuknak” alapja a fegyelem. – A társként, családtagként tartott kutyákról pedig határozottan állíthatom, hogy intelligenciájuknak, kedvességüknek köszönhetően könnyedén beilleszkednek a família, illetve a gazda életébe, mindennapjaiba, és sok felejthetetlen pillanattal, törődéssel hálálják meg az emberi gondoskodást.

Hozzászólások
Megosztás