Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

NEM SZÍNVAKOK A KUTYÁK

/
/
/

Sokáig azt hitték, hogy a kutya színvak. Végeztek kísérleteket, arra vonatkozóan, hogy a kutya más-más színű tárgyakat ki tud-e választani.

Ám ezek a kísérletek még nem bizonyítják egyértelműen, hogy mindenfajta kutya meg tud különböztetni színeket, de erre utalnak az eredmények. Nehéz őket színek megkülönböztetésére kiképezni, mert eredeti érzékelési világukban ezek jelentéktelen tényezők. Tehát a kutya három érzékszerve közül a látás a legfejletlenebb. De azt nem lehet mondani, hogy a látása gyönge. Sőt, a sötétben is lát! Megfigyelhetjük, hogy sötétben is ügyesen elkapja az eldobott labdát, anélkül, hogy akadályokba ütközne.

A kutya látása elég éles, megfigyelőképessége jó. A fényerősséget majdnem annyira képes megkülönböztetni, mint az ember – de gyengébben érzékeli a formákat.

Ha szabadon mozoghat, pontosabban képes felismerni alakokat, mint ha pórázon van, s egy helyben áll. A gyakorlatban nehéz látásuk élességét bizonyítani. Tapasztalhatjuk, hogy a kutyák – bár látnak minket, mégis azonnal a szaglásukkal bizonyosodnak meg arról, hogy mi közeledünk, és nem egy idegen.

Az eb a mozgó tárgyakat szemével követi, és a távolságot is próbálja felbecsülni. Nincs magasságtól való félelme, ugyanakkor a leeséstől fél. A különböző fajták látókészsége meglehetősen eltérő. Vannak úgynevezett „látó-kutyák”, akik elsősorban szemükkel követik zsákmányukat nagyobb, sík terepen, míg a nyomkövetők főként az orrukat használják. Az a képességük is eltérő, hogy bizonyos helyzetekben egyes dolgokat felismerjenek. A szemükből hiányzik egy úgynevezett begyűrődés a retinában, amelyben a látósejtek és a fényérzékeny idegsejtek igen közel vannak egymáshoz. Ezért kevesebb részletet tudnak megkülönböztetni, mint az emberek.

A tudósok kimutatták, hogy a kutyák szemében kétféle csapsejt található, tehát látásuk dikromatikus (úgynevezett kétszínlátók). Az emberi szem csapsejtjei a 445 nm-es, az 535 nm-es és az 570 nm-es hullámhosszra a legérzékenyebbek. A kutyák két csapsejtje a 429 nm-es és az 555 nm-es hullámhosszra (azaz a kékes és a sárgás színekre) a legérzékenyebb. Ezekből a mérésekből azonban még nem lehet tökéletes biztonsággal megmondani, milyen színeket lát a kutya. Ennek megállapításához viselkedésvizsgálatokat végeztek.

Az egyik kísérletben három színes négyzetet (két azonos, egy eltérő színűt) helyeztek a kutyák elé. Az állatokat megtanították, hogy – jutalom ellenében – bökjenek rá orrukkal az eltérő színű négyzetre. Azt, hogy tényleg a szín és nem a fényességi érték alapján választottak, hátulról megvilágított, különböző fényességű, de azonos színű négyzetekkel ellenőrizték.

A vizsgálatokból az derült ki, hogy a kutyák ugyanúgy látnak, mint az emberi piros-zöld színvakok. Azaz világuk sárga, kék és szürke színekből áll. Amikor egy ember pirosnak lát egy tárgyat, a kutyának ez sárgának tűnik, a zöld pedig fehérnek (azaz a szürke egyik árnyalatának). Tehát nem színvakok, de nem is látják olyan színesnek a világot, mint az emberek

Így látják a világot a kutyák:

Hozzászólások
Megosztás