Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

🐾 Minden, ami kutya! 🐾

A rehabilitációs szakértő 3 tippje, ha problémás kutyát fogadsz örökbe

/
/
/

Bambi, a pincsi keverék kutya 4 éve van velünk. Az erdőben született és egészen 8 hónapos koráig ott is élt testvérével és anyukájával, így teljesen elmaradt a szocializációja. Megmentése után egy menhelyre került, ahonnan ideiglenes befogadóként hoztuk el.

Pirka ildikó, a kutyák rehabilitációjával foglalkozó szakember a Dogplusz egyesület egyik alapítója. Bambit ő vette kezelésbe.

Mivel Bambinál a teljes szocializáció elmaradt, ezért az első hónapokban folyamatosan menekült előlünk a lakásban. A dolgát elvégezni kiment és utána bejött, de egyébként semmilyen kapcsolatot nem akart velünk. Ilyen esetben a legjobb hagyni, hogy a bizalom lassan kialakuljon a kutyában.

Ehhez természetesen rengeteg időre és türelemre van szükség, hiszen meg kell várni, hogy a kutya nyisson felénk. Ezt nem lehet siettetni, nem lehet sarokba szorítani és elvárni a szeretetét és bizalmát. Bambi 6-7 hónap után aztán lassan nyitni kezdett, közelebb jött, elvette a jutalomfalatot a kezünkből, csóválni, örülni kezdett, ha meglátott minket. Aztán fokozatosan megbarátkozott velünk, hamarosan ölbe tudtam venni, amire eleinte ijedten reagált, de aztán szépen lassan megszerette. Nagyjából 1 év után úgy döntöttünk, hogy Bambit véglegesen örökbe fogadjuk, hiszen még rengeteg időre volt szüksége ahhoz, hogy megbízzon bennünk és nagy törés lett volna neki egy újabb változás az életében. Apránként haladtunk, lassan megszokta a rövid sétákat a lakásban, majd az udvaron és egyre többet hagyta magát simogatni. A többi kutyával nagyon jó a viszonya, ha kell simán fegyelmezi a nagyobbakat, néha játszik is velük, a többiek szeretik és tisztelik falkánk legkisebb tagját.

Bambi ma már nagyon szeret minket, rajtunk kívül édesapámat fogadta még el, illetve néhány embert, akivel többször szokott találkozni. Előélete miatt azonban más, mint a többi kutya. Ha hívjuk, eljön egy darabig és megáll, soha nem jön teljesen oda, nem ugrik az ember nyakába. Örül és szeret a maga módján és nem is várunk el tőle többet. Szereti ha megsimogatjuk, felvesszük és nagyon szeret kunyerálni, ha eszünk. Természetesen nem szoktunk neki adni evés közben, hiszen a szabályok rá is vonatkoznak függetlenül attól, hogy nehéz az előélete.

Ezt azért fontos megemlíteni, mert sokan követik el azt a hibát, hogy örökbe fogadnak egy nehéz sorsú, félénk kutyát, majd semmi másból nem áll az élet, mint hogy simogatják, dédelgetik, sajnálgatják. Ezzel a lehető legrosszabbat teszik, mivel megerősítik a kutya félelmét, ahelyett, hogy magabiztos vezetőként megmutatnák, hogy nincs mitől félnie. A nehéz sorsú, bántalmazott kutyáknak is szükségük van szabályokra, a szeretet önmagában kevés ahhoz, hogy a kutya kiegyensúlyozott és boldog legyen.

Több mint 10 éve foglalkozom mentett kutyák rehabilitációjával és ez alatt az idő alatt sokszor megtapasztaltam, hogy a testileg, lelkileg bántalmazott, összetört lelkű kutyák mennyit küzdenek saját magukkal azért, hogy félelmeiket leküzdjék és beilleszkedjenek a társadalomba. Sokszor látom a szemükben azt a harcot, amit azért vívnak, hogy a bizalom és a szeretetet leküzdje a sok rossz élményt és félelmet. Az ilyen kutyák nem átlagosak, rengeteg türelemre és megértésre van szükség hozzájuk, de rengeteg csodát tartogatnak számunkra. Nem tudom hányszor sírtam el magam, amikor láttam a belső harcot egy-egy kutya szemében a bizalom és félelem határán, vagy amikor végre hónapok után megnyalogatta a kezemet.

A három dolog, amit mindenképp be kell tartani: 

⦁ Időt kell adni, hogy a kutya saját tempójában igazodhasson hozzánk.

⦁ Teret adni, hogy a kutya maga igényelhesse szeretetünket, nem szabad rányomulni, elvéve a kicsi állat terét!

⦁ Következetesnek kell maradni – és úgy kell bánni a kutyával, ahogy a kutyákkal kell, nem pedig gyerekként, vagy emberként.

Nekem és mindazoknak, akiknek ilyen kutyusuk van az a feladatunk, hogy biztos hátteret adjunk a bizalom kiépüléséhez és olyan szeretetet, ami a kutyát támogatja, nem olyat, amiről mi gondoljuk, hogy jó neki. Ha Önnek olyan kutyusa van, akit örökbe fogadott, de nehezen boldogul vele, akkor szeretettel várom 2017 szeptember 30-án a Lurdy házban a Gazdiképző rendezvény első órájában és a nap folyamán a DogPlusz egyesület asztalánál.

Részletek itt: http://goldenpet.hu/gazdikepzo/#kezdo

 

Hozzászólások
Megosztás